Doktora Yeterlik Sınavında Uyulacak Esaslar

Doktora Yeterlik Komitesinin Oluşturulması

1) T.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği, 5 kişilik Doktora Yeterlik Komitesinin oluşturulması için, ilgili Anabilim Dalının Akademik kurulu Komitede görev alacak (biri Komite Başkanı Olmak Üzere) beş öğretim üyesinin isimlerini belirler ve Anabilim Dalı Başkanlığınca Enstitüye önerilir. Yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmaması durumunda yakın anabilim dalı öğretim üyelerinden yararlanılır.

2) Anabilim dalı başkanlığınca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Doktora Yeterlik Komitesi, anabilim dalında yeterlik sınavlarını düzenler ve yürütür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir.

3) Öğrencinin Yeterlik Sınavı; Danışmanın önerisi, Anabilim Dalı Başkanlığının teklifi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile en geç 5. yarıyılda yapılır.

 

Jürinin Kurulması

4) Dört Yarıyıl içerisinde kredili derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayan öğrenciye, Yeterlik Sınav Jürisi oluşturulması ve Yeterlik Sınavının yapılması için, T.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nin ilgili maddesine göre, Tez Danışmanı tarafından bir dilekçe ile anabilim dalı başkanlığına başvuru yapılır. Öğrenci, 5. Yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Danışman; jüri üyesi olarak görevlendirilebilecek öğretim üyelerinin isim ve adreslerini dilekçede belirtir. Anabilim dalı başkanlığı bu dilekçeyi Doktora Yeterlik Komitesi’ne havale eder.

5) Doktora Yeterlik Sınavı Jürisi. Doktora Yeterlik Komitesi’nce önerilen ve enstitü yönetim kurulunca kabul edilen en az ikisi kendi yükseköğretim kurumu dışından olmak üzere danışman dahil beş öğretim üyesinden oluşur.

6) Enstitü Yönetim Kurulu’nda onaylanan jüri, Enstitü Müdürlüğü tarafından adayın Yeterlik sınavını yapmak üzere görevlendirilir. Aday, Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre sınava alınır. Sınavın yapıldığı ortak bir tutanakla belirlenir. ve jüri üyeleri, adayın sınavı hakkındaki önerilerini ayrı ayrı birer rapor halinde hazırlar. Sınav bittikten sonra Danışman, ortak hazırlanan tutanağı ve jüri üyelerinin hazırladığı raporları Anabilim Dalı Başkanlığı’na teslim eder.

7) Anabilim Dalı Başkanlığı, adayın danışmanı tarafından iletilen tutanak ve jüri önerilerini Doktora Yeterlik Komitesi’ne  havale eder. Doktora Yeterlik Komitesi, sınav jüri önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek, öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna, toplam üye sayısının salt çoğunluğu ile karar verir (Doktora Yeterlik Sınav Jürisi yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, toplam kredi miktarının 1/3’ünü geçmemek şartıyla fazladan ders(ler) almasını isteyebilir) ve bu kararı bir tutanakla Anabilim Dalı Başkanlığı’na bildirir. Anabilim Dalı Başkanlığı yeterlik sınavını izleten 3 gün içinde bu evrakları Enstitüye iletir.

8) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, T.Ü. Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddesine göre bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu Sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişkisi kesilir.

Doktora yeterlik sinavı için doldurulması gereken dilekçe ve formlar

Bu içerik 07.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 1195 kez okundu.